Popis
Haf! Vejce, vejce, vejce… Dle mého skromného psího názoru, je motiv vajec na tričku originální nápad. Parádní dárek pro někoho, kdo rád vaří například.
Vejce rozlišujeme podle metody chovu nosnic a podle velikosti.
Známky kvalitniho, zdravého vejce:
skořápka a blána: čistá, nepoškozená
žloutek: pevný, žlutý, bez cizích tělísek
bílek: čistý, rosolovité konzistence, bez cizích látek
pach: bez cizího pachu
zárodek: nepostřehnutelný vývoj
vzduchová bublina: výška nesmí přesáhnout 6 mm
Konzumace vajec má své nesporné výhody:
- Jsou plné vitamínů a minerálů
- Obsahují velký podíl kvalitních proteinů
- Bílek neobsahuje tuky
- Vejce obsahuje cenné mastné kyseliny
- Vejce má vysokou nutriční hodnotu
- Cholesterolu se bát nemusíme
Díky šlechtění slepic a úpravě krmných směsí, bylo docíleno, že vejce v dnešní době obsahují méně cholesterolu než dříve.
Ve vajíčku jsou zastoupeny všechny vitamíny s výjimkou vitamínu C. Ve žloutku převažují vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K), v bílku pak najdeme vitamíny skupiny B. Minerální látky jsou reprezentovány hlavně vysokým obsahem železa, fosforu, draslíku a zinku, ze stopových prvků je významný např. selen.
Označování vajec: v Evropské unii platí povinnost označování prodávaných vajec typem chovu, zemí původu a registračním číslem hospodářství. Označení zahrnuje text na obalu vajec a kód přímo na vejcích.
Příklad kódu: 0 CZ 1234
První číslice označuje způsob chovu nosnic:
- 0 – Vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO)
- 1 – Vejce nosnic ve volném výběhu
- 2 – Vejce nosnic v halách (na podestýlce)
- 3 – Vejce nosnic v klecích
Písmena za první číslicí značí kód státu, z kterého vejce pochází: CZ – Česko, AT – Rakousko , SK -Slovensko, PL – Polsko, DE – Německo.
Poslední číslice je registrační číslo hospodářství. Podle registračního čísla hospodářství (chovu) se dá identifi kovat i producent vajec.
Rozlišujeme dva druhy vajec: standardní a obohacená.
Obohacená vejce jsou vejce, která jsou obohacená o významné nutriční složky, jsou považována za funkční potraviny:
Omega vejce: jsou vejce, která jsou unikátní tím, že mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin
Selenová vejce: hlavním zdrojem Selenu jsou obilniny. Selen je velmi účinný antioxidant proti celé řadě civilizačních chorob např. kardiovaskulárních nebo rakovině.
Cereální vejce ze tří zrnin: krmná směs pro nosnice musí obsahovat 3 různé zrniny, které tvoří minimálně 60% objemu krmné směsi. Nejčastější kombinace je pšenice , kukuřice , ječmen. Obsah kukuřice ovlivňuje pozitivně barvu žloutku.
Jestli chcete mít na tričku nebo plakátě motiv jiného jídla napište. Kreslím na zakázku.